Nestegenerasjon mat

Alfa Laval jobber på tvers av alle næringsmiddelindustrier og samarbeider med kunder for trygt å introdusere nye matproduksjonsprosesser for å møte kravet om minimal miljøpåvirkning av fremtidig matproduksjon

Vårt utvalg av matvarebaserte løsninger gjør det mulig for både etablerte matprodusenter og oppstartsbedrifter å sikre overholdelse av mattrygghetsforskrifter og introdusere lønnsomme nye matprodukter på markedet. 

Neste generasjons mat dekker en rekke matvarer produsert på ulike måter. Dyrket kjøtt så vel som gjæringsavledet mat, og nye typer plantebaserte proteiner og matingredienser, er fokuspunktene i Alfa Lavals engasjement innen feltet neste generasjons mat. 

film image1

Fra gård til bord - eller?

Et vesentlig aspekt av verdikjeden for nestegenerasjons mat er at rollen til landbrukssektoren enten drastisk reduseres eller helt tas ut av ligningen:

next gen info

Den store mattransformasjonen 

Utviklingen av matproduksjon er preget av bekymringer over innvirkningen på utslipp, arealbruk, vannuttak og biologisk mangfold. 

I dag forbruker landbrukssektoren 70 prosent av alt utvunnet ferskvann, mens verdens matproduksjon står for nesten en tredjedel av alle klimagassutslipp. Landbrukssektoren antas også å ha størst innvirkning på biologisk mangfold, landforringelse, ferskvannsressurser og avskoging globalt.  

På mindre enn en generasjon må vi produsere opptil 70 prosent mer mat til en voksende befolkning – og ikke hvilken som helst mat. Etterspørselen øker etter sunnere og mer næringsrik mat. Og den skal produseres med redusert påvirkning på miljøet.  

Dette er en dobbel utfordring: Vi må redusere utslippene for å reversere global oppvarming, samtidig som vi tilpasser oss klimaendringer ved å optimalisere vannfotavtrykket til matproduksjon og beskytte land, vann, jord og biologisk mangfold.  

Dette er den store mattransformasjonen.

Green-peas-and-powder-new.jpg

Er du en oppstartsbedrift i bransjen for alternative proteiner?

Hos Alfa Laval er vi med deg hele veien for å hjelpe deg med å realisere ideene dine. Fra innledende konsultasjon til løpende støtte - teamet vårt står klart til å hjelpe deg med å gjøre prosessen smidig og stressfri. Besøk vår dedikerte side for nye selskaper for å få innsikt i testing og proof of concept, vår portefølje, kundehistorier og webinarer, og få svar på ofte stilte spørsmål.

Få mer informasjon

Kultivert kjøtt 

Kjøtt kan dyrkes fra dyreceller. På cellenivå er denne typen kjøtt identisk med konvensjonelt produsert kjøtt. Dette er det som er kjent som kultivert kjøtt. Sammenlignet med konvensjonell kjøttproduksjon har prosessen med å dyrke kultivert kjøtt et vesentlig mindre miljøavtrykk. Det krever mye mindre land og vann og slipper ut opptil 90 prosent mindre klimagasser (FN, 2019).  

Fra et mattrygghetsperspektiv er laboratoriekjøtt det foretrukne valget. Det vil drastisk redusere risikoen for overføring av sykdommer fra dyr til mennesker. I dag utgjør dette en stor prosentandel av nye og eksisterende sykdommer hos mennesker (WHO, 2020).  

Laboratorieprodusert kjøtt reduserer samtidig risikoen for rester av medikamenter og plantevernmidler og mikrobiell forurensning av mat. Disse kan ha akutte eller kroniske helseeffekter, samtidig som de også fører til for eksempel resistens mot effekten av antibiotika ved behandling av livstruende sykdommer (WHO, 2022).  

 

Les om celledyrket kjøtt

Cultured_meat_2.JPG

fermentation drop

Protein avledet fra fermentering og matingredienser 

Fermenteringsprosesser er forankret i eldgamle kulinariske tradisjoner. 

Nye måter å anvende biomasse på og presise fermenteringsprosesser er nøkkelen til radikalt ¨endre miljøpåvirkningen fra matproduksjon.  

Med biomasse og presisjonsgjæring kan vi fylle et økende gap i proteinforsyningen ved å dyrke og høste proteiner og andre ingredienser, som kan brukes til å berike en rekke mat- og drikkeprodukter.  

Sammenlignet med konvensjonelle matvarer og ingredienser, muliggjør presisjonsgjæring en reduksjon av klimagassutslipp og vannforbruk med omtrent 90 prosent (UNEP, 2023).  

Plantebasert protein  

Å gi preferanse til plantebasert protein er et veletablert tiltak for å forbedre miljøpåvirkningen av et individs kosthold. Det årlige klimagassfotavtrykket kan forbedres med så mye som 2,1 tonn årlig per person (FN, 2019).  

Med tanke på den fremtidige etterspørselen etter mat og begrensningene av tilgjengelig og egnet jordbruksland og ferskvann, spiller produksjon av mat og ingredienser fra plantebaserte råvarer en kritisk rolle i fremtidens matlandskap. Men vi vet også at det ikke er nok jordbruksareal til at dette er en løsning alene. 

 

Les om plantebasert proteinbehandling

Testing two people with charts(copy)

Test prosessene dine

Opplev problemfritt testing og konseptbevis med Alfa Laval. Våre toppmoderne testsentre, sammen med muligheter for fjern testing og leieenheter, sikrer at du har den fleksibiliteten og støtten du trenger for å validere løsningene dine effektivt. Utstyret vårt inkluderer alle kjernekomponenter som kreves i produksjon av alternative proteiner. Ved å velge utstyr fra Alfa Laval sikrer du konsistente resultater ved oppskalering og minimerer risiko, tid og kostnader under kommersialiseringen.

 

Testing av plantebaserte proteiner

Lantmännen_640x360.jpg

Lantmännen graver dypt for å lansere et spennende nytt initiativ for foredling av gule erter

Lantmännen, et svensk bondekooperativ, investerer rundt 105 millioner euro i et nytt matforedlingsanlegg i Lidköping, Sverige, drevet av Alfa Laval-teknologi. Anlegget vil hovedsakelig foredle gule erter, en klimavennlig avling som krever minimalt med vann og næringsstoffer, samtidig som den binder nitrogen i jorden. Anlegget vil produsere rundt 7000 tonn proteinisolat årlig, noe som vil styrke den svenske matproduksjonen og redusere avhengigheten av importert soya.

Les artikkelen

 LCA Solution 640x360.png

Oppnå viktige bærekraftsmål med løsningen for livssyklusvurdering

Få omfattende innsikt i produktenes miljøpåvirkning fra gård til butikk. Alfa Lavals løsning for livssyklusvurdering omdanner data fra forsyningskjeden til handlingsbar innsikt, slik at du kan optimalisere driften, redusere kostnadene og fremme bærekraft. Verktøyet analyserer og verifiserer viktige data, slik at mat- og drikkevareprodusenter kan kommunisere miljøpåvirkningen av produktene sine og forbedre bærekraften i forberedelsene til EUs utslippsreguleringer.

Les historien  Se webinar

water-pouring-from-bucket-640x360.jpg

Den avgjørende rollen vannutvinning og gjenbruk spiller i næringsmiddelindustrien

Effektiv vannbehandling og -forvaltning er avgjørende i all matproduksjon, inkludert alternative proteiner. Vannstress påvirker den globale tilgjengeligheten av vann, og bærekraftige praksiser sikrer en pålitelig forsyning av rent vann, som er avgjørende for å opprettholde høye produksjonsstandarder. Ved å prioritere vanneffektivitet kan bedrifter redusere sitt miljøavtrykk, oppfylle ESG-praksiser og -regelverk og sikre langsiktig drift. Alfa Lavals brede utvalg gjør det mulig for industrielle matprodusenter å gjenvinne, behandle, rense og gjenbruke industrielt avløpsvann.

Les mer   Se webinar

Nøkkelprodukter

Food article image

Last ned vår omfattende pakke med ekspertartikler og case-historier

Utforsk hvordan Alfa Lavals banebrytende teknologier gir større effektivitet, reduserer ressursbruken og frigjør det fulle potensialet til underutnyttede biprodukter for å bidra til å skape et mer bærekraftig globalt matsystem.

Oppdag inspirerende eksempler og verdifull innsikt i fremtiden for matproduksjon i denne pakken, som dekker alt fra plantebaserte proteiner til dyrket kjøtt.

Få tilgang til materialet