Cellulært landbruk

Menneskeheten har brukt fermentering til å bearbeide mat i mer enn 10 000 år. De tidligste eksemplene omfatter fermenterte meieriprodukter og drikkevarer. Gjennom årtusener har folk oppfunnet et bredt spekter av gjæringsbaserte produkter – alt fra rødvin til surkål og øl. I dag utvikles nye fermenteringsprosesser for å gi bærekraftige proteinkilder til en voksende befolkning, og Alfa Laval tar aktivt del i denne utviklingen med våre cellulære landbrukssystemer.

Cultured meat processing
Growing sprout

Økt interesse for alternative proteinkilder

Utviklingen av nye fermenteringsprosesser for matproduksjon har skutt fart de siste tiårene. Disse nye prosessene produserer nye proteiner og er et viktig skritt i det pågående skiftet bort fra tradisjonelle dyrebaserte proteinkilder. 

Hoveddriverne bak den økende interessen for alternativt protein er: 

 • Etterspørsel etter mer bærekraftige proteinkilder 
 • Krav om rimeligere matvarer og ingredienser 
 • En voksende befolkning 
 • I mange deler av verden går folk over til en diett med mer protein, og samtidig er det mange som ikke spiser nok protein 
 • Massive bærekraftsproblemer i animalsk proteinproduksjon, f.eks. når det gjelder vann- og arealbruk, avskoging, klimagassutslipp og avfall 

Investeringer i fermentering og cellekulturbaserte proteinproduksjonsmetoder har skutt i været de senere årene, og i 2021 utgjorde det mer enn 3 milliarder US dollars, et tall som er ventet å øke betydelig de neste årene. 

.

Prosesser for cellulære matløsninger 

 • Biomassefermentering – I biomassegjæring er mikroorganismen i seg selv sluttproduktet, og den raske veksten og det høye proteininnholdet utnyttes for å produsere store mengder protein effektivt.
 • Presisjonsfermentering – Presisjonsfermenteringsteknologi bruker spesialdesignede mikrobielle verter som produserer funksjonelle ingredienser, som proteiner, oljer/fett og karbohydrater. Hovedforskjellen sammenlignet med biomassefermentering er at cellene ikke er selve produktet og fjernes i prosessen. 
 • Kjøttproduksjon ved bruk av cellekulturer – Denne prosessen ligner på biomassegjæring, men med den forskjellen at dyreceller fra gris, storfe, fjærfe og fisk brukes i stedet for mikroorganismer, som bakterier eller sopp. Dette er en mer utfordrende prosess siden den krever et høyere nivå av hygiene og et mer komplekst fôr og, i tillegg er veksten av dyreceller langsommere enn for bakterier eller sopp. Resultatet av denne prosessen vil være det vi kaller dyrket kjøtt (også kjent som syntetisk kjøtt, laboratoriedyrket kjøtt eller kunstig kjøtt).
Cultured meat production in lab

Alfa Laval leverer utstyr og komplette produksjonslinjer for alle de tre typene cellulært landbruk. Kontakt oss tidlig i prosjektet ditt for å dra full nytte av støtten fra våre protein- og fermenteringseksperter. De kan hjelpe deg med verdifulle råd under designfasen og hjelpe deg med å velge riktig utstyr basert på dine driftsforhold. 

Å bruke Alfa Laval som systemleverandør gjør innkjøp enklere, og det lar ingeniørene våre finjustere ytelsen til hele prosesslinjen på systemnivå, noe som resulterer i fordeler som er vanskelige å oppnå ved bruk av ulike leverandører for ulike deler. 

Løsninger for biomasse og presisjonsgjæring, og dyrket kjøttproduksjon

.
Cell grown processing flowchart

Kapasitetsområde: fra pilot til fullskala produksjon med et bioreaktorvolum på 1 til 200 m3 (44 000 gallons). 

Bioreaksjon/Fermentering 

 • Bioreaktorer og fermenterere for alle typer prosesser og mikroorganismer 

Finn ut mer

Høsting 

 • Separatorer 
 • Dekantere 
 • Membranfiltreringssystemer 

Finn ut mer

Rensing

 • Vaskesystemer med separatorer eller dekantere 
 • Membranfiltreringssystemer 

Finn ut mer

Konsentrasjon

 • Fordampingssystemer 
 • Membranfiltreringssystemer 

Finn ut mer

Hos Alfa Laval har vi jobbet med kunder i et bredt spekter av fermenteringsapplikasjoner i mer enn et århundre og kan støtte deg med både applikasjonskunnskap og førsteklasses utstyr. Vi tilbyr et komplett utvalg av svært effektivt upstream- og downstreamutstyr for alle typer cellulære landbrukssystemer – biomasse og presisjonsgjæring, samt dyrket kjøttproduksjon – alltid fullstendig tilpasset til dine krav. Vi leverer komponenter, moduler og komplette systemløsninger for pilotskalasystemer til fullskala produksjonslinjer.

Alle produktene våre har utmerket renholdbarhet og hygienisk design, og våre utprøvde CIP-løsninger sikrer effektiv rengjøring av hele systemet.

 

Vi kan også levere alle nødvendige hjelpesystemer, slik som: 

 • væskehåndteringsutstyr, f.eks. ventiler, pumper og røropplegg 
 • Varmevekslere for oppvarming og kjøling 
 • Automatiseringssystemer for enkel betjening og overvåking 

Denne informasjonen lagres og behandles i samsvar med personvernreglene våre.

. .
Hand of business man step up to a toy staircase to success target
Jan Moller Testcenter Nakskov

Skalerer du opp? Ikke noe problem! 

Vi er klare til å bistå deg i bedriftens vekst og utvikling, og løsningsekspertene våre gir deg gjerne råd om de beste måtene å industrialisere prosessen din når du går fra lab til pilotanlegg og til slutt til fullskala produksjon. 

Takket være en modulær design er våre cellulære landbrukssystemer enkle å skalere opp når virksomheten din utvides. 

Hos oss får du alt utstyret du trenger, og i samarbeid med partnerne våre kan vi levere komplette produksjonslinjer. 

Ta kontakt for å booke et møte der vi kan gå gjennom prosessen din. Vi deler mer enn gjerne våre erfaringer fra tidligere prosjekter vi har gjennomført.

Start nå

Velkommen til testsenteret vårt 

Vi ønsker deg velkommen til å foreta fullskala testkjøringer på vårt testanlegg i Danmark. Her har vi et komplett oppsett som dekker alle prosesstrinn, slik at du kan prøve ut nye ideer og bekrefte ytelsen til diverse utstyr.

Hvis du foretrekker å gjennomføre tester på eget anlegg, kan vi levere testenheter slik at du kan teste Alfa Laval-produkter sammen med det eksisterende utstyret ditt før du kjøper.  

Klikk her hvis du vil ha mer informasjon 

.
Woman holding in hands green sprout seedling on black soil

Bærekraftige løsninger med lavt energiforbruk 

Når energiforbruket i produksjonslinjen minimeres, styrkes de iboende bærekraftskvalitetene til det fermenteringsaktiverte alternative proteinproduktet ditt, slik at du kan etablere en mer attraktiv markedsposisjon. 

Å bruke et Alfa Laval-fordampningssystem for konsentrasjon er en enkel måte å spare energi på. Disse systemene er basert på svært effektiv platevarmevekslerteknologi, noe som gjør dem mye mer energieffektive og kompakte enn skall-og-rør-baserte systemer.

I tillegg er Alfa Lavals fordampningssystemer designet med flere trinn, noe som gjør det mulig å gjenbruke varmen flere ganger i systemet, og dermed minimere energiforbruket.

AlfaVap-fordampingssystemer  AlfaFlash-fordampingssystemer

Visste du … 

 • … at investeringene i fermenteringsselskaper ble nesten 40 ganger større mellom 2017 og 2021? 
 • … at investeringene i syntetisk kjøttproduksjon ble nesten 70 ganger større mellom 2017 og 2021? 
 • … at hovedandelen av investeringene er gjort i Nord-Amerika? 
 • .. at den første burgeren laget av dyrket kjøtt var klar i 2013 og hadde tatt to år å produsere? 
Lab grown cultured meat
.

Komplette serviceløsninger 

Ved å kombinere en systemtilnærming til service med omfattende prosessekspertise, optimerer vi ytelsen til hele prosessen ved å identifisere og fokusere på rotårsakene til utfordringene dine.

Vi tilbyr et komplett utvalg tjenester som strekker seg over hele levetiden til anlegget ditt. Det globale servicenettverket vårt dekker nesten 100 land, noe som betyr at rask og profesjonell støtte alltid er nær.

For maksimal avkastning på investeringen din anbefaler vi at du inngår en Alfa Laval-serviceavtale. Med denne fullstendig tilpassede serviceløsningen får maksimal ytelse og oppetid samt enkel budsjettering. Mens du fokuserer på den daglige driften, håndterer vi planlegging, anskaffelse og gjennomføring av nødvendige servicetiltak.

Finn ut hvordan vi kan hjelpe deg med service

MF 1044413 adjusted XL
.

Nøkkelprodukter