Bærekraftige løsninger – Vær en energijeger for å redusere energiregningen

For å effektivt redusere energikostnadene og bidra til et mer bærekraftig miljø, er det avgjørende å investere i en riktig utformet og høyytende varmeveksler. Det anbefales å kun vurdere enheter som er tredjeparts ytelsessertifisert. Denne sertifiseringen kommer ikke bare uten ekstra kostnad, men den er også til fordel for lommeboken og miljøet.

Hos Alfa Laval har vi et vell av erfaring på dette området og kan tilby skreddersydde løsninger for å møte dine spesifikke behov. Vi oppfordrer deg til å kontakte ditt lokale Alfa Laval-kontor eller partner for å lære mer om hvordan vi kan hjelpe deg med å nå dine energisparemål.


Snakk med vår ekspert

Be an energy hunter to reduce your energy bill final
.

1. AHRI Performance-sertifiserte platevarmevekslere for bærekraftige bygninger - Spar energi, penger og reduser karbonutslippet

For å sikre optimal ytelse er det viktig å nøye vurdere tilnærmingstemperaturen som er spesifisert ved bruk av platevarmevekslere som trykkbrytere. Generelt bør denne temperaturen være ganske lav, rundt 1 eller 2°C. Men hvis en platevarmeveksler velges med toleranser som fører til variasjoner i tilløpstemperatur eller trykkfall, vil enheten underprestere. Dette kan føre til høyere pumpekostnader eller lavere driftstemperaturer for kjøleren, som begge kan resultere i økte driftskostnader.

Heldigvis finnes det en løsning som kan hjelpe deg med å unngå disse problemene og spare penger. Ved å bruke AHRI-ytelsessertifiserte platevarmevekslere kan du spesifisere de nøyaktige kravene dine og være sikker på at du får den ytelsen du trenger. Dette vil hjelpe deg med å minimere eventuelle negative konsekvenser for kjølerens driftskostnader og sikre optimal energieffektivitet.

certified-plate-heat-exchangers-for-sustainable-buildings-save-energy-and-money-03.jpg

Sørg for å spesifisere AHRI i anskaffelsesdokumentene dine:

Tilstand:
"Platevarmevekslerne må være AHRI-sertifiserte i henhold til AHRI Liquid to Liquid Heat Exchangers (LLHE)-sertifiseringsprogrammet."

Ytterligere verifisering
"PHE-spesifikasjonene som valgt, skal verifiseres og registreres av AHRI før kjøp"

Eksempel

Kjølemaskin 3 000 kW COP5 i drift halve året, strømkostnad 0,2 €/kWh
(Kostnad for å kjøre kjøleren 525 600 €/år med tilhørende karbonavtrykk 1,0 kg CO2/kWh)

Typisk

 • 14°C->7°C
 • 13°C<-6°c>

Besparelser når man unngår underprestering av platevarmeveksleren med pakning:

Systemer med variabel flyt

 • Unngå høyere driftskostnader for pumpen (42 kW per pumpe, spar opptil 5265 €/år og 26 200 kg CO2/år)

Systemer med fast strømning

 • Unngå lavere fordampningstemperatur for kjøleren (3,5 % besparelse, spar opptil 18 290 €/år og 91 980 kg CO2/år)

.

2. Beskyttelse av kjølerens kondensator

Kjølere er kjent for å være det mest strømkrevende utstyret i HVAC-installasjoner, spesielt i varmere land. En av de største årsakene til de økende strømkostnadene er avleiringer i vannkjølte kondensatorer. Regelmessig rengjøring er derfor viktig for å opprettholde optimal ytelse og redusere driftskostnadene. I tillegg kan isolering av kjøleren fra det åpne kjøletårnet resultere i energibesparelser på opptil 20 % over systemets levetid.

Hos Alfa Laval har vi en løsning som kan hjelpe deg å holde kjølerens kondensator ren og minimere behovet for vedlikehold og rengjøring. Ved å installere en veksler med AHRI-ytelsessertifikat kan du sikre at systemet driftes med maksimal effektivitet, slik at du sparer penger og reduserer miljøpåvirkningen.

condenser-protection-and-savings-with-ahri-performance-certification2.jpg

Eksempel

Kjølemaskin 3 000 kW COP5 i drift halve året, strømkostnad 0,2 €/kWh
(Kostnad for å kjøre kjøleren 525 600 €/år med tilhørende karbonavtrykk 1,0 kg CO2/kWh)

Typisk

 • 36°C->30°C
 • 35°C<-29°c>

Besparelser med en veksler for kondensatorbeskyttelse

 • Unngå høyere kondenseringstemperatur og -trykk (10 % besparelse, opptil 52 500 €/år og 262 800 kg CO2/år)
 • Unngå årlige vedlikeholdskostnader for kondensatorrengjøring og skader på rør

.

3. Spar penger, energi og reduser karbonutslippet ved å slå av kjøleren

Ved å installere en Alfa Laval-platevarmeveksler med pakning mellom kjøletårnet og kjølerens kondensator, kan du slå av kjøleren helt i løpet av vintermånedene. I stedet kan viftekonvektorene forsynes med kaldt vann som bare er 1°C over temperaturen i kjøletårnet. Dette kan føre til betydelige energibesparelser og lavere driftskostnader.

For å oppnå disse fordelene anbefaler vi å installere en kjøletårnsveksler med AHRI-ytelsessertifikat. Dette sikrer at systemet ditt fungerer med maksimal effektivitet og at du får de energibesparelsene du trenger for å redusere miljøpåvirkningen og spare penger.

save-money-and-energy-with-a-chiller-bypass2.jpg

Eksempel

Kjølemaskin 3000 kW COP5 i drift halve året, strømkostnad 0,2 €/kWh (kostnad for drift av kjølemaskinen 525 600 €/år med tilhørende karbonavtrykk 1,0 kg CO2/kWh).

Typisk

 • 14°C->7°C
 • 13°C<-6°c>

Besparelser ved å slå av kjøleanlegget 30 dager i året (360 timer)

 • Utnytte den kjølige omgivelsestemperaturen som er tilgjengelig fra det åpne kjøletårnet (8 % besparelse, 360/4380; spar 42 048 €/år og 210 240 kg CO2/år)

4. Reduser kostnader og CO2-avtrykk med varmegjenvinning i bygninger med åpne kjøletårn

Sykehus, hoteller og universiteter kan redusere drivstoffkostnadene betydelig ved å gjenvinne spillvarme fra kjøletårnsystemene sine. Denne varmen kan gjenbrukes til å forvarme vann til kjelen, brukes til romoppvarming eller til å produsere varmtvann til kranene. Med den nyeste teknologien er det mulig å gjenvinne varme fra kjøletårnets vannretur med en temperaturforskjell så lav som 1°C. Denne bruken sparer ikke bare drivstoffkostnader, men reduserer også belastningen på kjøletårnet.

For å utnytte disse energisparemulighetene anbefaler vi at du kartlegger mulighetene for varmegjenvinning i ditt kjøletårnsystem.

reduce-cost-and-co2-footprint-with-heat-recovery-in-buildings-with-open-cooling-tower-03.jpg

Eksempel

Kjølemaskin 3000 kW COP5 i drift halve året, naturgasskostnad 0,2 €/kWh (kostnad for drift av kjølemaskinen 525 600 €/år med tilhørende karbonavtrykk 1,0 kg CO2/kWh).

Typisk

 • 36°C->16°C
 • 35°C<-15°c>

Besparelser ved å gjenvinne spillvarme fra kjøletårnet

 • Gjenvinne spillvarmen fra kjøletårnet til å forvarme vann til kjelen
 • Spar på naturgass-oppvarmingskostnader for tappevann som trengs på hoteller, sykehus, universiteter og andre offentlige rom
 • Forutsatt at returtemperaturen på 36 °C i kjøletårnet bare er tilgjengelig 30 dager i året om sommeren 360 timer/år (25 m3/t eller 600 kW besparelse på forvarming av vann, 21 600 €/år og 216 000 kg CO2/år).

.

5. Fjernvarmetrykkbryter – reduserer kostnader og karbonutslipp med fokus på lav returtemperatur

Effektivitet og kostnadsreduksjon er sentrale utfordringer i alle fjernvarmenett. En effektiv måte å nå disse målene på er å designe og drifte bygg som leverer lavest mulig returtemperatur fra varmesystemet. Når returtemperaturen er lav, kan en høyere delta T oppnås på fjernvarmenettet, noe som gir lavere strømningshastigheter. Dette betyr lavere pumpekostnader og redusert varmetap i nettet, noe som muliggjør høyere effektivitet i varmeproduksjonen.

For å oppnå disse fordelene anbefaler vi å spesifisere AHRI-sertifiserte varmevekslere. Disse varmevekslerne er designet for å yte etter hensikten og kan hjelpe deg med å oppnå optimal energieffektivitet i ditt varmesystem.

District-heating-pressure-breaker2.jpg

Eksempel

Fjernvarmenettverk på 3 000 kW, med en delta T på 30 °C og en gjennomstrømning på 86 m3/t, i drift halve året, strømkostnad på 0,2 €/kWh

Typisk

 • Med delta T på 30 °C
  Fjernvarmesløyfe 80°C->50°C
  Byvarmesløyfe 75°C<-45°c>

Besparelser med et høyere delta T på 2 °C vil redusere gjennomstrømningen i systemet

 • Med delta T på 32 °C
  80°C->48°C
  78°C<-45°c>
 • Ny strømningshastighet 80m3/t med lavere returtemperatur
  Sparer på pumpekostnadene med 10 % mindre gjennomstrømning
  4 kW mindre pumpeeffekt
 • Energisparing 4 kW x 4380 t x 0,2 (spar opptil 3504 €/år og 17 520 kg CO2/år)

6. Hva er det ideelle trykkfallet å spesifisere for platevarmevekslere med pakning i HVAC-bruksområder?

Trykkfall er drivstoff/kostnad for varmeoverføring og skapes ved bruk av elektrisitet i pumper. Utfordringen for designere og konsulenter er å utnytte det tilgjengelige trykket på den mest optimale måten.

Reduser strømkostnadene ved å spesifisere et lavt trykkfall over platevarmeveksleren. Konsekvensen er at man spesifiserer en ineffektiv platevarmeveksler som drives under mindre enn ideelle forhold. Lav turbulens, lave hastigheter og overdimensjonert. Dette fører til raskere avleiring og økte driftskostnader.

Den totale livssykluskostnaden er en balanse mellom trykkfall og platevarmevekslerens effektivitet. Det ideelle trykkfallet er 50-70 kPa med en ubetydelig effekt på økte pumpekostnader. En bygning er ikke mer effektiv enn effektiviteten til utstyret i maskinrommet.

Klikk for en detaljert pdf-fil: Hva er det ideelle trykkfallet å spesifisere for pakningsforsynte platevarmevekslere i HVAC-applikasjoner?

Press drop pdf

AHRI-ytelsessertifiserte varmevekslere for sikker termisk ytelse

Sertifisering fra Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute (AHRI) er den eneste globale tredjepartsverifiseringen av termisk ytelse, og gir deg uavhengig forsikring om at platevarmeveksleren din vil fungere i samsvar med produsentens publiserte klassifiseringer. Alfa Laval tilbyr AHRI-sertifiserte platevarmevekslere med pakning, loddede platevarmevekslere og sveisede platevarmevekslere.

HVAC-sustainable-city-AHRI

Gjøre verdens bygninger mer energieffektive

Utforsk fordelene med vår banebrytende varmevekslerteknologi og hold deg oppdatert med de siste bransjetrendene og utfordringene innen varmeeffektivitet på hovedsiden vår.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.
.

Kontakt oss

Informasjonen lagres og behandles i samsvar med og personvern.