Lantmännen graver dypt for å lansere et spennende nytt initiativ for foredling av gule erter
Lantmännen, et kooperativ eid av svenske bønder, øker ambisjonen om å finne innovative løsninger for å bygge bro over det globale proteingapet. Gapet gjenspeiler ubalansen mellom matetterspørsel og tilbud, som blir satt under økende press av en voksende verdensbefolkning på vei mot 9,8 milliarder innen 2050 (FN, 2024).
DATO 2025-04-02
Det ledende landbrukskooperativet Lantmännen tar imidlertid initiativet med en investering på rundt 105 millioner euro i et banebrytende nytt matforedlingsanlegg i Lidköping i Sverige, som vil bli drevet av Alfa Laval-teknologi.
Det er banebrytende fordi det representerer en investering av dette slaget som er uten sidestykke i Sverige, og også fordi anlegget hovedsakelig skal foredle gule erter, noe som er et relativt nytt fenomen i verden.
Magnus Kagevik, konsernsjef og administrerende direktør i Lantmännen, sier: «Vi må produsere mer mat for å forsyne verdens voksende befolkning, og det er en global og langsiktig økende etterspørsel etter plantebaserte proteiner som matingrediens. Investeringen er en investering som vil styrke hele verdikjeden fra jord til bord. Det betyr nye dyrkningsmuligheter for bøndene og skaper forutsetninger for økt svensk matproduksjon og eksport – noe som i sin tur er positivt for Sveriges matforsyning.»
Fra et bærekraftperspektiv er erter og åkerbønner klimasmarte vekster som krever relativt lite vann og plantenæring, samtidig som de binder nitrogen i jorden. Dette betyr at økt bruk av soya i plantebasert produksjon vil gi miljømessige fordeler, og i Sverige vil det også bety mindre avhengighet av importert soya, noe som resulterer i sparte matkilometer.
Samtidig øker etterspørselen etter plantebasert protein. Det brukes hovedsakelig som ingrediens i vegetarisk mat og drikke, for eksempel vegetarisk kjøttdeig, hamburgere, pølser og paté, samt i sportsdrikker, glutenfri pasta og bakervarer.
Det nye anlegget vil sementere Lantmännens posisjon som den ledende aktøren i det nordeuropeiske markedet for plantebaserte proteiner og komplettere deres eksisterende utvalg av bærekraftige kornbaserte proteiner fra hvete og havre.
Lars-Gunnar Edh, Lantmännens sjef for Energidivisjonen, sier: «Vi ser en stadig økende etterspørsel etter plantebaserte proteiner og sammen med våre medlemmer, aktive svenske bønder, ønsker vi å være ledende innen denne utviklingen og produksjonen. Det er en langsiktig investering for svensk landbruk og svensk matproduksjon.»
Sumit Pingle legger til: "Det er ikke mange av denne typen prosjekter der ute, og de er viktige fordi alle vet at de trengs, men investeringsbeslutninger kan ofte være basert på kortsiktige faktorer. I dette tilfellet har Lantmännen hatt motet til å foreta en betydelig investering – og vi i Alfa Laval er fokusert på å gjøre vårt for å sikre at det blir en suksess.»
Alfa Laval sørger for den "våte" prosesseringsdelen av operasjonene, hvor protein, stivelse og fibre vil bli ekstrahert mellom fresing og tørking når anlegget settes i drift, som er satt til første halvdel av 2027.
Anlegget vil produsere rundt 7000 tonn proteinisolater årlig fra prosesseringen av 35 000 tonn gule erter og rundt 5000 tonn hestebønner ved hjelp av en ekstraksjonslinje som består av den nyeste teknologien, inkludert separatorer, dekantere og fordampere, og som vil være bransjeledende på dette viktige området innen matforsyning.
Sumit Pingle, Vice President Agro & Protein Systems i Alfa Laval, sier: «Prosessanlegg for utvinning av protein fra gule erter får stadig større oppmerksomhet, men det er bare noen få anlegg i denne størrelsen som finnes eller er under bygging. Alfa Lavals omfattende utstyrsportefølje og prosesskunnskap gjorde oss i stand til å utføre strenge samarbeidstesting ved vårt anlegg i Danmark for å simulere hele prosessen. Å produsere plantebasert protein er selvfølgelig ikke nytt, men omfanget av investeringen og fokuset på gule erter som vi ser i markedet akkurat nå tar virkelig plantebaserte proteiner til neste nivå."

Sammenlignet med konvensjonelt storfekjøtt, svinekjøtt eller kylling krever plantebaserte proteinprodukter opptil 97 prosent mindre jord og 30-50 prosent mindre energi å produsere. De slipper også ut langt færre klimagasser – opptil 90 prosent mindre sammenlignet med konvensjonelt storfekjøtt (UNEP, 2023).

Erter og åkerbønner er klimasmarte vekster som krever relativt lite vann og plantenæring, samtidig som de binder nitrogen i jorden.