Mat for fremtiden: å fremme innovasjon for den neste matrevolusjonen i Singapore

Det presserende behovet for å utvikle et bærekraftig, motstandsdyktig og robust matsystem for fremtiden er et sentralt fokus for den globale matteknologiindustrien. Dette er en topprioritet i Singapore, hvor faktorer som klimaendringer og geopolitisk uro er alltid tilstedeværende trusler mot et land som importerer 90 prosent av sitt nasjonale matbehov.

DATO 2025-08-11
man plating protien food

Den tilhørende risikoen som genereres av denne avhengigheten av importert mat har utløst selskaper i Singapores raskt voksende alternative matsektor, hvor det kollektive målet er å transformere landets landbruks- og næringsmiddelindustri i tråd med regjeringens 30-by-30-mål – å produsere 30 prosent av næringsbehovet innen 2030 .  

En bedrift i forkant av denne utviklingen er ScaleUp Bio. ScaleUp Bio ble etablert i 2022 som et samarbeid mellom en global leder innen ernæring og matproduksjon, og et selskap med fokus på å drive kommersialisering og utvikling av nye bærekraftige matkilder. ScaleUp Bio er en pilotindustriell skala kontraktsutviklings- og produksjonsorganisasjon (CDMO).   

ScaleUp Bio har tatt i bruk to presisjonsfermenteringsanlegg av næringsmiddelkvalitet i Singapore, med høyhastighetsseparasjon og membranteknologi fra Alfa Laval. 

Med kunder i USA, Europa, Australia og Asia som allerede har kontraktert sin kapasitet, tilbyr ScaleUp Bio toppmoderne fasiliteter, ekspertise, erfaring og viktige tjenester til oppstartsbedrifter og etablerte selskaper som ønsker å utvikle nye matinnovasjoner fra laboratorie- til kommersiell skala. 

Global leder for Next-generation Food, visepresident Johan Agrell, og et team av kollegaer fra hele Alfa Laval arbeidet tett med ScaleUp Biodesign- og anbudsprosessen for begge prosjektene. For det første prosjektet, foreslo Alfa Laval en tilpasningsdyktig separeringsløsning i form av PureFerm 250 høyhastighetsseparator, som har fleksibilitet til å kjøre i ulike konfigurasjoner.

A machine in a factory

«Vi ønsket å vise litt differensiering og verdi ved Alfa Lavals løsning for å demonstrere at vi er en prosessekspert – noen de kan samarbeide med og stole på for å hjelpe dem med å utvikle denne applikasjonen i en fremvoksende bransje», forklarer Johan. «PureFerm-separatoren hadde flere fordeler: den er fullstendig hermetisk; energiforbruket reduseres med opptil 40 prosent; og den kan kjøres for kontinuerlig eller intermitterende fjerning av faste stoffer, avhengig av hvordan den er konfigurert.»  

Denne fleksibiliteten var en viktig faktor da diskusjonene dreide seg om potensiell integrering av membranteknologi i prosessen. 

«ScaleUp Bio trenger allsidighet i sin nedstrømsprosessering, og de så potensialet i Alfa Lavals MultiSystem membranfiltreringssystem til å levere en enhet som kan operere fra pilotskala opp til kommersiell skala, avhengig av behov», sier Johan. Disse to enhetene, pluss en CIP-skid, er installert og har gjennomgått før-driftstesting i Singapores første kommersielle gjæringsanlegg av matkvalitet. 

Innledende bekymringer om hvordan Singapores standarder for mattrygghet og hygiene skulle oppfylles ble tatt opp under installasjon og igangkjøring.  

«Samarbeidet med Alfa Laval for å akselerere utviklingen av denne dynamiske og lovende industrien har vært uvurderlig for å løse flaskehalser for den neste matrevolusjonen gjennom nedsenket mikrobiell fermentering.» «Jeg ser frem til vårt fortsatte partnerskap», sier Aaron Yeo, daglig leder i ScaleUp Bio. 

Anlegget ligger i det nye, høyteknologiske produksjonsdistriktet Tuas på vestsiden av Singapore-øya, og tilbyr kundene nedsenket gjæringskapasitet på mellom 100 og 10 000 liter med fokus på nedstrømsprosessering – noe som muliggjør en smidig overgang fra pilot til kommersiell skala. 

Det andre anlegget er et forsknings- og utviklingsanlegg i laboratorieskala som vil støtte innovasjon innen nye matvarer med utstyr og tjenester som er spesielt utviklet for å møte kravene til den fremvoksende alternative matindustrien.  

man plating food

Med dette prosjektet vil Alfa Laval levere en MBPX404 separation system og to PilotUnit Multi-systemer, sistnevnte har allsidigheten til å teste alle typer produkter for mikrofiltrering, ultrafiltrering, nanofiltrering og omvendt osmose i batch- eller semi-batch-modus.  

«Nøkkelen til å vinne denne ordren var forholdet vårt til kunden», sier Johan. «Vi hadde jobbet med dem de tre siste årene for å forstå nøyaktig hva de lette etter, slik at da anbudet ble publisert, ba de om utstyret vårt, og alt vi trengte å gjøre var å finne den beste prisen og leveringstiden.» 

Disse prosjektene har gitt betydelig lærdom for begge parter i forkant av en raskt voksende bransje. ScaleUp Bio har et enormt potensial, og selskapet føyer seg inn i en liten, men voksende gruppe av spesialiserte B2B-selskaper som tilbyr kontraktsutvikling og -produksjon, og som tilbyr helhetlige tilbud for å støtte innovasjon i den globale næringsmiddelteknologibransjen.  For Alfa Laval viser dette at selskapet har det rette utstyret i sin globale portefølje og er klar til å støtte nye ideer fra laboratoriet til produksjon i kommersiell skala. 

«Vi visste at disse prosjektene var et must for oss», sier Johan. «Dette er de første prosjektene av denne typen i Asia, og de vil fungere som en fantastisk inngang til markedet for Alfa Laval, slik at vi kan markedsføre separerings- og membranteknologien vår og samtidig få meningsfull innsikt i nye presisjonsfermenteringsprosesser og bruksområder. Det fine med denne bransjen er at det er så mye potensial. Vi vet ennå ikke helt hva det kan oppnå, men det er spennende å være en del av denne innsatsen for å øke stabiliteten og bærekraften i fremtidens matproduksjon.  

Fremhevede teknologier

Rice Illustration For Off White Background RGB (1)

På mindre enn én generasjon trenger vi opptil 70 prosent mer næringsrik og sunn mat til en voksende befolkning – og ideelt sett, samtidig som vi forbruker mindre energi, vann og råvarer for å produsere den. Presisjonsgjæring er  nøkkelen til å oppnå dette målet. 

De carbonization Illustration For Off White Background RGB

Matproduksjon er ansvarlig for rundt en tredjedel av alle klimagassutslipp. De fleste utslippene skjer i den landbruksmessige enden av forsyningskjeden. Ved å fjerne behovet for husdyroppdrett, kan utslippsavtrykket til storfe reduseres med 90 prosent med presisjonsgjæring (UNEP, 2023) 

Water used for irrigation Illustration For Off White Background RGB

Landbrukssektoren er ansvarlig for 70 prosent av ferskvannsuttaket globalt. Igjen, ved å redusere behovet for dyrking av fôr til husdyr og oppdrett av husdyr, kan vannforbruket i landbrukssektoren reduseres med mer enn 90 prosent (UNEP, 2023)