Varmegjenvinning i bærekraftige byer

Det er nok spillenergi i verden, men bruken av spillvarmegjenvinning er begrenset. Best energien er den som ikke brukes, og nest best er den som gjenbrukes. Vi kan gjenbruke energi fra industrier og urbane kilder som datasentre, metrostasjoner, supermarkeder og underjordiske gruver. Denne gjenvunne varmen kan brukes lokalt, for eksempel i rom- og tappevannsoppvarming. I tillegg kan den selges til fjernvarmeformål.

hvac heat recovery in sustainable cities hero final
Kemira case

Avkjølt syre til fjernvarme

Siden 1974 har Kemira, effektivt og pålitelig, solgt energi til byen Helsingborg.

Den best energien er den som ikke brukes, og den nest best energien er den som gjenbrukes.

Etter en total gjenoppbygging av kjølesystemet ved svovelsyreanlegget i Kemira er temperaturen på kjølevannet økt til et nivå der det kan brukes til fjernvarme.


Les mer

.

Industritrend

For å holde det globale oppvarmingsmålet på 1,5 °C i live, må vi tredoble den installerte kapasiteten til fornybar energi og doble hastigheten på globale energieffektiviseringsforbedringer innen 2030. Bruk av overskuddsvarmen som er tilgjengelig over hele verden vil være avgjørende og en stor mulighet for å oppnå dette. Bare i EU forventes det et overskudd av energi på 2000 TWh i 2050, noe som kan dekke nesten hele varmebehovet til rom- og tappevannsoppvarming (Mathiesen 2023).

Overskuddsvarmen genereres både fra industrielle prosesser og urbane kilder som avløpsrenseanlegg, datasentre, sykehus og metro. Nye løsninger for varmegjenbruk tas i bruk hver dag. Beliggenhet, infrastruktur og etterspørselsmønstre fører imidlertid ofte til at varme går tapt.

 • 22 land i EU kan dekke mer enn 50 % av sitt nåværende energibehov med overskuddsvarme.
 • Lavtemperatur overskuddsvarme fra renseanlegg, 442 TWh/år, og datasentre, 221 TWh/år, kan løftes med industrielle varmepumper til temperaturnivåer egnet for å forsyne fjernvarmenettet.
 • Ved å forbedre energieffektiviteten og forberede bygninger for lavtemperaturvarmedistribusjon kan vi redusere varmetapene i fjernvarmesystemet og tillate utnyttelse av overskuddsvarmekilder av lavere kvalitet. Ved å gjøre dette forbedres ytelseskoeffisienten (COP) til industrielle varmepumper ytterligere.
 • 30 % av elektrisiteten i hydrogenproduksjonen omdannes til varme. Ved planlegging av hydrogenanlegg bør plasseringen velges nøye for å tillate varmegjenvinning samtidig som det gir kjøling til elektrolysatoren.
 • Utbygging av vannbårne systemer som for eksempel fjernvarme- og fjernvarmenett vil være avgjørende for å distribuere overskuddsvarme.
 • Fit for 55-pakken: Byer i EU med mer enn 45 000 innbyggere må utarbeide en plan for oppvarming og kjøling med kartlegging av tilgjengelig energi for å tilrettelegge for sektorkobling og utbygging av viktig energiinfrastruktur.
 • Ved kjøling av bolig- og servicebygg med individuelle kjølere produseres varme som et biprodukt. Denne varmen bør brukes til oppvarming av tappevann eller brukes til å gi effektiv kjøling med en absorpsjonskjøler.

Hvorfor du bør gjenvinne overflødig varme med Alfa Laval

 • 99,9 % av datasentrenes elektrisitet blir overskuddsvarme. Teknologien vår gjør det mulig å utnytte og gjenbruke den for et netto-null-energiforbruk.
 • Alfa Laval har et bredt spekter av kontaktpunkter for å koble energiselskaper til varmenett og fjernenerginett.
 • Med millioner av varmevekslere i drift over hele verden og et omfattende FoU-program for varmevekslere, tilbyr vi den mest pålitelige løsningen.
 • Vi har referanseenheter i både industrielle og urbane overskuddsvarmeanlegg for å gi varme til fjernvarme.
 • Alle platevarmevekslerne våre har AHRI-sertifisering, noe som sikrer overlegen termisk ytelse. Men ikke ta bare vårt ord for det!
.

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

plate-og-rammevarmevekslere-med-pakning

 • Fleksible løsninger som kan tilpasses behovet og sikrer høyeste termiske effektivitet
 • Kompakt design er plassbesparende, enkle å betjene og vedlikeholde
 • Løsninger for å redusere begroing, stress og korrosjon for maksimal oppetidFinn ut mer

Semi_welded_range_640x360.jpg

Halvsveisede platevarmevekslere

 • Svært effektiv, pålitelig teknologi for applikasjoner som kan forårsake trykk- eller temperaturtretthet
 • Garantert lang levetid takket være det unike Alfa Laval RefTight™ forseglingssystem
 • En pålitelig løsning for å forhindre krysskontaminering mellom medier

Finn ut mer

plate_heat_exchangers_brazed.jpg

Loddede platevarmevekslere

 • Lett kobberloddet konstruksjon med kompakt fotavtrykk
 • Større termisk effektivitet enn sammenlignbare skall-og-rør
 • Fleksible alternativer for å passe en rekke applikasjoner med alle forskjellige typer medier/væsker
 • Ideell for naturlige og lav-GWP kjølemidler

Finn ut mer

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Sveisede platevarmevekslere fra AlfaNova

 • Ekte konstruksjon i 100% rustfritt stål
 • Sterk korrosjonsbestandighet med aggressive medier
 • Forhindrer metallforurensning i drikkevann og andre hygieniske bruksområder
 • Høy termisk effektivitet og kompakt fotavtrykk


Finn ut mer

Konsulent? Systemintegrator?

Er du konsulent? Se her! Med kompetanse og erfaring fra tiår innen varmeveksling, tilbyr Alfa Laval kunnskapsrike ressurser som kjenner dagens oppvarmings- og kjølingsbehov. Få svar på komplekse spørsmål om alt fra energieffektivitet til naturlige kjølemidler, sammen med nyttige verktøy som gjør det enklere å finne riktig teknologi for ditt behov.

heating cooling-hub-vignette-2021

AHRI-ytelsessertifiserte varmevekslere for sikker termisk ytelse

Sertifisering fra Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute (AHRI) er den eneste globale tredjepartsverifiseringen av termisk ytelse, og gir deg uavhengig forsikring om at platevarmeveksleren din vil fungere i samsvar med produsentens publiserte klassifiseringer. Alfa Laval tilbyr AHRI-sertifiserte platevarmevekslere med pakning, loddede platevarmevekslere og sveisede platevarmevekslere.

HVAC-sustainable-city-AHRI
.
energy hunter screen view

På jakt etter overskuddsvarme

Alfa Laval varmevekslere er brukt til å gjenvinne varme i nesten hundre år. De energieffektive løsningene våre støtter gjenbruk av varme i ulike anlegg, fra vann- og oljekjølte datasentre til industrielle prosesser som svovelsyreanlegg. Bli med oss ​​i jakten vår på varmesparingsmuligheter og oppdag hvor mye du kan redusere energiregningen med løsningene våre.


Finn ut mer

The Energy Efficiency Movement

The Energy Efficiency Movement, initiert av ABB, har som mål å skape bevissthet og fremme handlingskraftig endring som et fellesskap. Hos Alfa Laval anerkjenner vi viktigheten av å jobbe sammen for å skalere opp energieffektive løsninger. Derfor var vi det første selskapet som ble med i bevegelsen på COP26. Med det omfattende nettverket vårt kan vi koble sammen sentrale bransjeaktører og bidra til å bane vei til en fremtid med netto null.


Finn ut mer

energyefficiencymovement with logo vignette image
.

Få effektiviteten til å vare i flere tiår

En dårlig fungerende varmeveksler kan påvirke sikkerhet, produktkvalitet og energikostnader. Feil kan føre til kostbar nedetid og store tap i produksjonen. Ved regelmessig og proaktivt vedlikehold av platevarmevekslere med pakning, opprettholdes ytelsen og operasjonen holdes problemfri og forutsigbar.

Vi har ekspertisen til å hjelpe deg om du opplever et problem i dag, ønsker å forhindre fremtidige problemer eller ønsker å løse problemet selv med vårt online feilsøkingsprogram.

Se våre totalserviceløsninger

smart heat exchanger sensor lighten 640

Digitalisering for energieffektivisering

Smarte byer og digital intelligens kan hjelpe byer med å gjøre fremskritt på veien mot å oppfylle 70 prosent av målene for bærekraftig utvikling. Digitale tjenester har allerede en betydelig innvirkning på varme- og kjølesystemer i byer, noe som gjør dem mer bærekraftige.

Fjernovervåking og dedikerte analyser gir mer presis og effektiv drift, mer informert beslutningstaking og målrettede inngrep. Utviklingen av mer sofistikerte og effektive varme- og kjølesystemer er bare mulig gjennom denne digitale endringen, som kan gi pålitelige og rimelige varme- og kjøletjenester til urbane områder samtidig som klimagassutslippene reduseres.

Den smarte varmeveksleren

HVAC og bærekraftige byer

Ved å forbruker mer enn to tredjedeler av verdens energi, spiller byene våre en avgjørende rolle i å takle klimakrisen. En betydelig del av byenes energiforbruk går til oppvarming og kjøling, noe som betyr at å forbedre energieffektiviteten er helt avgjørende. Alfa Laval har nesten et århundre med erfaring innen varmeoverføring og gjenvinning, og vi har som mål å bli karbonnøytrale innen 2030. La oss være partneren din i overgangen til en bærekraftig morgendag.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.
.

Kontakt oss

Informasjonen lagres og behandles i samsvar med og personvern.