Kollektiv solvarme

Overføring av varme fra solfangere er en ideell måte å bruke solens energi på. Solens varme absorberes på en flat overflate og overføres deretter til en væske. Væsken kan brukes til oppvarming av tappevann til husholdningsbruk og til radiatoroppvarming. I tillegg kan den brukes til store operasjoner, som fjernvarme, oppvarming av prosessvæske i industrier eller solvarmekraftverk.

Solar thermal 640x360

Velg riktig solvarmepartner

 • Med et århundre med erfaring innen varmeoverføring og energieffektivitet har Alfa Laval produktene for å sikre at systemet ditt er svært effektivt.
 • Den pålitelige forseglingen av platevarmeveksleren med pakning gjør at det ikke er fare for forurensning av drikkevann ved oppvarming av tappevann.
 • Med en Alfa Laval varmeveksler maksimerer du oppetiden med redusert risiko for tilsmussing på grunn av belegg.
 • Våre varmevekslere er AHRI tredjeparts ytelsessertifisert, så du kan stole på at den termiske ytelsen er så god som vi sier den er.
 • Alfa Lavals globale servicenettverk betyr at vi har den rekkevidden og innflytelsen vi trenger for å sikre at utstyret ditt fungerer kontinuerlig.

Trend i solvarmeindustrien

Varmesektoren domineres i dag av fossilt brensel for energi, med mindre enn 20 % av det globale oppvarmingsbehovet dekket av fornybare kilder. Dette betyr at det er et stort potensial for vekst av solvarmeenergi som varmekilde.

Interessen for termisk solvarme har økt jevnt og trutt det siste tiåret, og det samme har den akkumulerte solvarmekapasiteten. Med denne økende interessen blir storskala solvarmeanlegg mer populært, med fjernvarme som den største undersektoren. Ved utgangen av 2022 var 325 fjernvarmeanlegg for solvarme i drift, med en installert kapasitet på 1795 MWth.

Hovedutfordringene knyttet til termisk solvarme er begroing og oppbygging av sediment. Med Alfa Lavals varmevekslere reduseres denne risikoen betydelig med slitesterke materialer og turbulent strømning. Vårt globale servicenettverk kan også sørge for at utstyret ditt fungerer optimalt med minimal nedetid.   

RayGen 640x360
En pålitelig partner, Alfa Laval deler vår forpliktelse til den globale overgangen til fornybar energi og har levert overlegen varmeoverføringsteknologi og ekspertise ved vårt Carwarp kraftverk.

Richard Payne, administrerende direktør, RayGen

Les mer

.

Solvarmeløsninger fra Alfa Laval

solar thermal heating

Oppvarming av tappevann

I et solvarmesystem er den viktigste kilden til varmeproduksjon solcellepaneler som fungerer som solfangere. Siden mengden solenergi vil variere gjennom dagen og året, brukes ofte en konvensjonell kjele som backup. Samlerne bruker solens stråler til å varme opp en overføringsvæske, som vanligvis er en blanding av glykol og vann. Tilsetning av glykol til overføringsvæsken forhindrer at den fryser i vintersesongen. Overføringsvæsken strømmer i en lukket krets som er adskilt fra vanntilførselen av en platevarmeveksler med pakninger. Etter oppvarming av tappevannet sirkulerer overføringsvæsken tilbake til solfangerne. Med en tetnet platevarmeveksler fra Alfa Laval sikrer du maksimal varmeeffektivitet og kan være rolig at det ikke er fare for drikkevannsforurensning.

Romoppvarming

Solfangere i form av solcellepaneler kan også brukes til romoppvarming. Samlerne vil varme opp en overføringsvæske ved hjelp av solens stråler. Varmen fra overføringsvæsken vil da overføres til varmevæsken i sekundærkretsen ved hjelp av en tetnet platevarmeveksler. Den varme væsken kan brukes til romoppvarming gjennom gulvvarme, radiatorer eller varmluftsystemer. Med en varmeveksler fra Alfa Laval gjenvinner du uansett maksimal varmemengde og sparer både energi og penger i prosessen.

Storskala solvarmeapplikasjoner

Solvarmekraftverk bruker solens energi til å varme en overføringsvæske til høy temperatur. For å hente ut maksimal varme bruker de speil for å reflektere og konsentrere solstrålingen. Denne varmen må deretter overføres til vann for å produsere overopphetet damp. Den mest effektive måten å oppnå dette på er å bruke en platevarmeveksler med pakning. Den overopphetede dampen brukes deretter til å drive turbiner og omdanne mekanisk energi til elektrisitet.

.

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

plate-og-rammevarmevekslere-med-pakning

 • Fleksible løsninger som kan tilpasses behovet og sikrer høyeste termiske effektivitet
 • Kompakt design er plassbesparende, enkle å betjene og vedlikeholde
 • Løsninger for å redusere begroing, stress og korrosjon for maksimal oppetidFinn ut mer

Semi_welded_range_640x360.jpg

Halvsveisede platevarmevekslere

 • Svært effektiv, pålitelig teknologi for applikasjoner som kan forårsake trykk- eller temperaturtretthet
 • Garantert lang levetid takket være det unike Alfa Laval RefTight™ forseglingssystem
 • En pålitelig løsning for å forhindre krysskontaminering mellom medier

Finn ut mer

plate_heat_exchangers_brazed.jpg

Loddede platevarmevekslere

 • Lett kobberloddet konstruksjon med kompakt fotavtrykk
 • Større termisk effektivitet enn sammenlignbare skall-og-rør
 • Fleksible alternativer for å passe en rekke applikasjoner med alle forskjellige typer medier/væsker
 • Ideell for naturlige og lav-GWP kjølemidler

Finn ut mer

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Sveisede platevarmevekslere fra AlfaNova

 • Ekte konstruksjon i 100% rustfritt stål
 • Sterk korrosjonsbestandighet med aggressive medier
 • Forhindrer metallforurensning i drikkevann og andre hygieniske bruksområder
 • Høy termisk effektivitet og kompakt fotavtrykk


Finn ut mer

Konsulent? Systemintegrator?

Er du konsulent? Se her! Med kompetanse og erfaring fra tiår innen varmeveksling, tilbyr Alfa Laval kunnskapsrike ressurser som kjenner dagens oppvarmings- og kjølingsbehov. Få svar på komplekse spørsmål om alt fra energieffektivitet til naturlige kjølemidler, sammen med nyttige verktøy som gjør det enklere å finne riktig teknologi for ditt behov.

heating cooling-hub-vignette-2021

AHRI-ytelsessertifiserte varmevekslere for sikker termisk ytelse

Sertifisering fra Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute (AHRI) er den eneste globale tredjepartsverifiseringen av termisk ytelse, og gir deg uavhengig forsikring om at platevarmeveksleren din vil fungere i samsvar med produsentens publiserte klassifiseringer. Alfa Laval tilbyr AHRI-sertifiserte platevarmevekslere med pakning, loddede platevarmevekslere og sveisede platevarmevekslere.

HVAC-sustainable-city-AHRI

Få effektiviteten til å vare i flere tiår

En dårlig fungerende varmeveksler kan påvirke sikkerhet, produktkvalitet og energikostnader. Feil kan føre til kostbar nedetid og store tap i produksjonen. Ved regelmessig og proaktivt vedlikehold av platevarmevekslere med pakning, opprettholdes ytelsen og operasjonen holdes problemfri og forutsigbar.

Vi har ekspertisen til å hjelpe deg om du opplever et problem i dag, ønsker å forhindre fremtidige problemer eller ønsker å løse problemet selv med vårt online feilsøkingsprogram.

Se våre totalserviceløsninger

smart heat exchanger sensor 640

Digitalisering for energieffektivisering

Smarte byer og digital intelligens kan hjelpe byer med å gjøre fremskritt på veien mot å oppfylle 70 prosent av målene for bærekraftig utvikling. Digitale tjenester har allerede en betydelig innvirkning på varme- og kjølesystemer i byer, noe som gjør dem mer bærekraftige.

Fjernovervåking og dedikerte analyser gir mer presis og effektiv drift, mer informert beslutningstaking og målrettede inngrep. Utviklingen av mer sofistikerte og effektive varme- og kjølesystemer er bare mulig gjennom denne digitale endringen, som kan gi pålitelige og rimelige varme- og kjøletjenester til urbane områder samtidig som klimagassutslippene reduseres.

Den smarte varmeveksleren

HVAC og bærekraftige byer

Ved å forbruker mer enn to tredjedeler av verdens energi, spiller byene våre en avgjørende rolle i å takle klimakrisen. En betydelig del av byenes energiforbruk går til oppvarming og kjøling, noe som betyr at å forbedre energieffektiviteten er helt avgjørende. Alfa Laval har nesten et århundre med erfaring innen varmeoverføring og gjenvinning, og vi har som mål å bli karbonnøytrale innen 2030. La oss være partneren din i overgangen til en bærekraftig morgendag.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.
.

Kontakt oss

Informasjonen lagres og behandles i samsvar med og personvern.

.