Oppskalering av håndverksølproduksjon med kompromissløs kvalitet og bærekraft
Dagens ølforbrukere krever variasjon: flere merker, flere øltyper og flere spennende smaker. Dette er en mulighet for bryggeriene, ettersom de nye produktene ofte er premium-prisede. Det gir også nye utfordringer til storskala bryggeprosesser. Carlsberg er et av de ledende bryggerigruppene i verden, klar til å møte disse utfordringene. Med en fleksibel separasjonsprosess med høy ytelse kan selskapet skalere opp produksjonen av håndverksøl – raskt, enkelt og uten å gå på kompromiss med kvalitet og smak.
DATO 2025-04-02Utfordringer som må overvinnes
Håndverksbrygging i et storskala produksjonssenter, som Fredericia-fabrikken, bringer med seg et nytt sett med utfordringer til produksjonsprosessen, sammenlignet med den mer strømlinjeformede produksjonen av tradisjonelle produkter som pilsner:
- Prosessen og utstyret må være fleksibelt nok til å håndtere ulike oppskrifter og ingredienser uten krysskontaminering.
- Oksygentilførselen må minimeres for å oppfylle høye kvalitetskrav, og dermed sikre kvaliteten og smaken til de forskjellige ølene.
- Separasjon før filtrering må være svært effektiv for å forhindre at filtre tetter seg på grunn av høye belastninger av humle og andre ingredienser.
Anders Kokholm, Carlsbergs bryggmester i Fredericia, kommenterer:
«Det er en utfordring å håndtere flere nye produkter i et anlegg som hovedsakelig er laget for produksjon av store mengder pilsner.» Vi brygger nå flere håndverksøl i små partier, og nøkkelen er å endre seg raskt. Og selvfølgelig kan vi ikke tillate at et snev av smak overføres fra ett øl til et annet.»
«For å tilpasse produksjonsprosessen vår, trengte vi å finne en sentrifugeringsløsning som kunne håndtere den høye humlemengden til mange håndverksøl, og som sikret at den påfølgende filtreringen ble utført effektivt, uten at resterende ingredienser tettet filtrene.»
Bærekraft i fokus
En effektiv separasjonsprosess kan ha en betydelig innvirkning på bærekraften i bryggingen. Sentrifuger har en tendens til å forbruke betydelige mengder energi. Separasjon påvirker også den påfølgende filtreringsprosessen. I dette tilfellet forhindrer effektiv forhåndsklaring at filtre tetter seg, noe som kan forstyrre produksjonsprosessen. Lavt vedlikeholdskrav og effektiv rengjøring på plass bidrar også til å redusere forbruket av materialer, vann og kjemikalier.
Vi opplevde raskt en betydelig reduksjon i energiforbruket med de nye separatorene fra Alfa Laval. Etter igangkjøring overvåket vi energiforbruket deres nøye for å sikre at de holdt løftene sine, både med Hermetic Design™ og eMotion. Jeg er glad for å kunne rapportere at tallene de ga oss var korrekte. Med våre strømningshastigheter bruker separasjonen nå omtrent halvparten av energien den pleide å gjøre.
Mange bryggerier er avhengige av precoat-filtrering ved bruk av kiselgur. Selv om dette gir noen fordeler, har det også sine ulemper, spesielt når det gjelder avhending. Teamet ved Carlsberg-fabrikken i Fredericia investerte i en mer bærekraftig membranfiltreringsløsning, som inneholder 160 filterpatroner.
En annen bærekraftsfordel med en høyeffektiv separator er dens effekt på filtreringslinjene. Mindre rent øl ville føre til hyppigere rengjøring og høyere forbruk av energi, vann og kjemikalier. «Hvis vi kan forlenge levetiden til membranfiltrene våre med 25 % og redusere vedlikeholdet, vil vi oppnå betydelige kostnadsbesparelser, samt en enorm forbedring i bærekraft», oppsummerer Anders Kokholm.
Evaluering av markedslederne
For å oppgradere separasjonsprosessen deres for å håndtere de nye produksjonskravene, inviterte Carlsberg de ledende leverandørene av separasjonsløsninger og evaluerte nøye deres tilbud." Vi snakket med både Alfa Laval og GEA, som hadde levert vår eksisterende separasjonsløsning," sier Anders Kokholm.
«Vi så at Alfa Laval, med funksjoner som UniDisc, presis disekontroll og en resirkuleringssløyfe, ville være en løsning for håndtering av tung humlebelastning samtidig som vi opprettholdt høy separasjonsytelse og minimerte produkttapet.»
Hos Carlsberg er kvalitet i høysetet. Hermetic Design™-funksjonen til Alfa Lavals høyhastighetsentrifuger ville sikre null oksygenopptak, og bevare kvaliteten og smaken til selv de mest krevende bryggene. Alt tatt i betraktning innså vi at vi hadde en vinner.»
Et sterkt partnerskap
Alfa Laval og Carlsberg har samarbeidet tett i mange år.
– Dette prosjektet med Alfa Laval gikk bra fra dag én, sier Anders Kokholm. "De var veldig åpne for diskusjon og ivrige etter å forstå problemene vi sto overfor. Vi fullførte hele installasjonen på ni dager, noe som for meg var veldig, veldig raskt. Det handler ikke bare om å sette sentrifugen på plass – du må også forberede omgivelsene og fjerne tidligere installasjoner."
"Alfa Laval har vært der når vi trengte dem – for eksempel ved å sette opp programmer for de forskjellige oppskriftene vi kjører nå. Den 24-timers tilgangen til service som vi hadde, fra og med igangkjøringen, har også vært utmerket. De har stilt opp med folk på stedet når vi har hatt behov for hjelp – og det raskt.»
Anders Kokholm, Bryggerimester ved Carlsberg i Fredericia
Flere spennende muligheter i vente
Siste ord fra Anders Kokholm:
"I dag ser vi at de to separatorene vi installerte fungerer bra, og syklustiden på membranene våre øker. Vi ser noen muligheter i å koble filtrene til sentrifugene kontrollmessig, slik at vi får enda høyere gjennomstrømning gjennom membranene. Dette vil øke produksjonsvolumet på timebasis, i hvert fall av våre standard pilsnerprodukter, som fortsatt er vårt levebrød.»
«På bakgrunn av dette tror jeg at jeg kan si at vi fortsatt produserer det kanskje beste ølet i verden her i Fredericia», avslutter Anders Kokholm.
Relaterte produkter
Brew 750
- Opptil 1000 hl/t
- Hermetic Design™ betyr praktisk talt null risiko for oksygenopptak
- Lavt strømforbruk
- Separator med komplett tilknyttet system
- Turbiditetsutløst utslipp av faste stoffer
- Kapasitetskontroll ved innløpsturbiditet
- Siemens eller Allen Bradley automatisering
Hermetic Design™
Alfa Lavals Hermetic Design™ forbedrer produktkvaliteten ved å hindre luft i å komme inn i separatoren. Det forseglede, bunnmatede innløpet, den hule spindelen og sedimentutløpene gir mer skånsom håndtering, bedre separering for forskyvningsfølsomme væsker, opptil 60 % kostnadsbesparelser og høyere kvalitet enn toppmatede separatorer.
eMotion™
Alfa Laval eMotion™ forbedrer hygienen, reduserer motorbelastningen og sparer opptil 75 % energi. Ved å senke lufttrykket mellom separatorskålen og rammen, minimerer det friksjon og varme, noe som resulterer i en magrere, kjøligere prosess med mindre avleiring, redusert produktbelastning og lavere støy.
Carlsberg i Fredericia
Carlsbergs hovedproduksjonssted i Danmark. Kjører 24/7, normalt med fire medarbeidere som bemanner
bryggeprosessen. Årlige produksjonsvolumer:
• Øl: 3 000 000 hl
• Cider: 3000 – 4000 hl
• Brus: 3 000 000 hl
Skape et bærekraftig separasjonssystem
Med fremveksten av kiselgurfrie prosesser i bryggeriindustrien øker etterspørselen etter effektive separasjonssystemer. Hør hva en Alfa Laval-ekspert har å si om hvordan du kan øke effektiviteten og samtidig minimere strømforbruket i bryggeriet.
Oppskalering av håndverk for å tilfredsstille forbrukernes krav
Bryggeriindustrien skifter mot premiumsegmenter. I likhet med Carlsberg må andre bryggerier skalere opp produksjonen samtidig som de opprettholder kvalitet og leverer de riktige produktene for hvert markedssegment. Lær hvordan sentrifugering spiller en avgjørende rolle for å møte disse nye markedskravene.
Møt teknologien bak
Se hvordan Alfa Laval og Carlsberg Fredericia løste viktige bryggeriutfordringer for å produsere et bredere utvalg av merker og smaker i et anlegg som opprinnelig var designet for tradisjonell pilsner. Finn ut mer om den essensielle teknologien for bryggerisentrifuger.